Iedereen doet mee bij de WSD
Waar de WSD vroeger bekend stond als sociale werkvoorziening voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking, helpt ze tegenwoordig iedereen aan werk die om wat voor reden dan ook op dat moment (nog) niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen. “Statushouders, jongeren die hun school niet hebben afgemaakt of door corona hun baan zijn kwijtgeraakt; onze doelgroep is breed”, vertelt accountmanager Jacqueline Musters. “Bovendien komen mensen niet altijd in een van onze werkplaatsen te werken. Er zijn ook genoeg medewerkers die we bij een van de 700 bedrijven in ons netwerk plaatsen en die daar uiteindelijk in dienst komen. Iets wat ook niet iedereen weet!”

Social inclusief ondernemen
“Al sinds het begin 65 jaar geleden is ons doel: iedereen naar vermogen laten participeren in de maatschappij. Na de 13 jaar dat ik hier nu werk vind ik het nog steeds geweldig om iemand die vooraf denkt ‘dat kan ik niet’ te zien groeien door werk en/of een opleidingstraject. Stap voor stap zijn wij mensen tot zoveel in staat! Als moeder van een autistische zoon heb ik bovendien altijd iets gehad met jongeren die het zelf nét niet halen. Ik weet uit ervaring waar ouders tegenaan lopen op school- en werkgebied. Laatst sprak ik een ongeruste moeder wiens zoon al bijna een jaar op een zolderkamer achter zijn pc zat. Nu hij een ICT-opleiding speciaal voor autisten volgt, heeft hij eindelijk weer een doel. Dit soort verhalen raakt me elke keer weer. Iedereen verdient zo’n steuntje in de rug.”
Duurzaamheid troef
“Er werken ongeveer 2100 mensen bij of via WSD. Ruim 100 van hen werken in ons Textiel Sorteer Centrum naast kringloopwinkel Het Goed in Schijndel, waar kilo’s gedragen kleding ingenomen, gesorteerd en verkoopklaar worden gemaakt. Naast een tweede leven geven aan kledingstukken zijn we bij Het Goed bezig met inname en uitgifte van meubels, computers en andere spullen die mensen thuis wegdoen. Ook in relaties en bij uitstroom gaan we voor duurzaam. Via de gemeente worden er continu nieuwe mensen aangemeld voor een ontwikkeltraject naar werk, dus waar zouden we zijn zonder onze vaste partners? In de dienstverlening, logistiek, het groen, de productie of in de retail: opleiden en werken kan overal. We gaan hierbij niet voor korte klussen, maar voor een langdurige detachering of reguliere plaatsing.”
Hulp in vele vormen
“Neem bijvoorbeeld Berco, met wie we nauw samenwerken. Ook zonder vacature stel ik wel eens vrijblijvend mensen voor, ik weet inmiddels wat ze zoeken in een kandidaat. In de regio bemiddelen we veel mensen, dit doen we samen met onze partners van het Werkgevers Service Punt Noordoost-Brabant (gemeenten, UWV, IBN en Loket Leren en Werken). We gebruiken ons gezamenlijke netwerk, ook juist nu in coronatijd, om mensen van werk naar werk te helpen. Lokaal en regionaal herplaatsen we zoveel mogelijk mensen uit zwaar getroffen sectoren, denk bijvoorbeeld aan horecamedewerkers die tijdelijk in de schoonmaak of coronateststraat gaan werken. Mooi om te zien hoe ondernemers elkaar nu extra helpen!
Bijspringen waar nodig
Zelf heb ik tijdens de eerste coronagolf op de TOZO-helpdesk voor zelfstandig ondernemers van de gemeente Meierijstad gewerkt en binnenkort ga ik participeren in het nieuwe mobiliteitscentrum in Veghel, waar allerlei arbeidsmarktspecialisten onder één dak werken om de juiste match te maken tussen vraag en aanbod. Superfijn om bij te springen waar nodig en af en toe weg van mijn thuiswerkplek te zijn, want ik mis de fysieke contacten tijdens bedrijfsbezoeken en kennissessies enorm. Laten we hopen dat we snel weer bij elkaar op de koffie mogen allemaal!”